Fackförbund i Sverige

Fackförbund

Vad gör de?

Vad gör ett fackförbund?

Ja, vad gör egentligen ett fackförbund? Enkelt förklarat så är fackförbund till för att man ska kunna samla ihop flera för att bli starkare och på så sätt kunna förbättra arbetsförhållanden. 

 

Det finns tyvärr en del företag som inte bryr sig särskilt om att sina anställda har det så bra som möjligt tyvärr. Då kan man behöva stöd för att få det som man behöver eller har rätt till. Skulle du tex råka ut för en arbetsgivare som inte vill ge dig semesterledigt så kan facket hjälpa dig för reda ut vad du har rätt till och sedan även prata med din arbetsgivare. 

 

 

Råd och tips

Förutom att få hjälp och stöd när du hamnar i en tvist med din arbetsgivare kan även fackförbundet ge dig råd och tips angående vilka rättigheter du har och vad som gäller vid exempelvis föräldraledighet eller sjukskrivning. Du kan även få hjälp med att läsa igenom ett anställningsavtal innan du signerar detta. 

En sak som fackförbunden arbetar mycket med är att hjälpa till med att hålla löner uppe och innan fackens intåg så var det många som gav sina anställda så låga löner att det knappt gick att leva på. 

“Att kunna leva på sin lön är en mänsklig rättighet”
Bengt Karlsson på studentskyltar.se